Bánk, lobbizás, #ittvagyunk - érdekérvényesítési képzés tartottunk

 

Bánkon tartott érdekérvényesítési képzést a Magyar LMBT Szövetség az “Itt vagyunk!” országos emberi jogi kampány részeként. A háromnapos tréningre az ország minden részéről - Budapestről, Debrecenből, Egerből, Kaposvárról, Kecskemétről, Pécsről, Szegedről, Zalaegerszegről - érkeztek LMBTQI-aktivisták, hogy elsajátítsák a lobbizással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.   

 


Az “Itt vagyunk!” csapata 2015. november 13-15. között egy hétvégét töltött a festői szépségű Bánkon. A kampány a nyár folyamán megjárta a fesztiváltól nyüzsgő községet. Most csendes és nyugodt volt a tó környéke - ideális helyszín tanulásra, tapasztalatcserére. A háromnapos képzés célja elsőroban az volt, hogy a résztvevők olyan ismereteket sajátíthassanak el az LMBTQI-érdekérvényesítés témájában, amit saját városukban tudnak hasznosítani. Ezáltal a vidéki LMBTQI-közösségek még felkészültebben vehetik fel a kapcsolatot településük döntéshozóival, egyre erősebb hatást gyakorolva városuk és térségük ügyeire, az őket és közösségeiket érintő döntésekre.

 

Péntek délután az ország minden tájáról - Pécsről, Kaposvárról, Debrecenből, Egerből, Zalaegerszegről, Kecskemétről és Szegedről - érkező LMBTQI-aktivisták közösen szálltak buszra Budapesten, hogy együtt utazzanak a képzés helyszíneként szolgáló fogadóba, ahol az első este ismerkedős játékokkal és közös vacsorával indult a program.

 

Szombat reggel aztán sűrű napra ébredtek az aktivisták. A tréning során segítségünkre volt az ILGA-Europe kiadványának frissen készült magyar változata - Út a sikerhez: LMBTQI-érdekérvényesítés hat lépésben c. útmutató; melyből minden résztvevő kapott egy példányt. A képzők - Dombos Tamás és Karsay Dodó, a Szövetség ügyvivői és a képzés trénerei - az érdekérvényesítéssel kapcsolatos tudnivalók átbeszélése során mindvégig arra ösztönözték a csapatot: gondoljuk át közösen, hogy a helyi lobbizásban mi lehet releváns, lényegi, hasznosítható információ. Dodó és Tamás áttekintést adtak az LMBT jogokról és alkalmazásukról Magyarországon, bemutatták az érdekérvényesítés lépéseit és eszközeit, a problémák és prioritások felmérésének ill. az érdekeltek feltérképezésének folyamatát. Minden ismeret beágyazásra került a nemzetközi emberi jogi alapelvek kontextusába, a megértést számos interaktív gyakorlat segítette.

 

A vasárnapi, rövidebb képzési napon továbbvittük és elmélyítettük a szombaton megbeszélteket. Némi közös sportolás és reggeli után lobbitérképek készítésével foglalkoztunk, illetve a résztvevők további tapasztalatokat szerezhettek az érdekérvényesítési projektek tervezésvel és értékelésével kapcsolatban.

 

A nap végére valamennyi csoport elkészítette az őt érdeklő helyi probléma logikai fáját és felvázolta a probléma megoldásának tervét és menetrendjét. Ezek és ezekhez hasonló  érdekérvényesítési tervek végrehajtásában lesz a helyi aktivisták segítségére a Szövetség és a projekt csapata a következő néhány hónapban.

Az idő szokás szerint szűkösnek bizonyult, de közös munka tovább folytatódik, melyet nagy lelkesedéssel várunk! #ittvagyunk