Készül a média útmutató: újságírókkal ötleteltünk!

2015. április 20-án, hétfőn nagy izgalommal vártuk újságíró vendégeinket a Háttér Irodába, hogy közösen ölteteljünk a készülő média útmutató kapcsán. A kiadvány célja, hogy segítséget nyújtson a médiában dolgozók számára fogalmi/szóhasználati kérdésekben, illetve abban, hogy miként tudnak pontosan és érzékenyen írni LMBTQI emberekkel kapcsolatos kérdésekben. Nagy örömünkre sokan elfogadták meghívásunkat: eljöttek a Hello90 csapatából, a Nők Lapja Cafétól, az Indextől, a hvg.hu oldaltól és a Népszabadságtól is.

 

 

A kétórás beszélgetés során számos ötlet, javaslat érkezett azzal kapcsolatban, hogy milyen információkat volna hasznos megjeleníteni az útmutatóban. Az újságírók arról is őszintén beszéltek, hogy milyen tapasztalatokat szereztek az LMBTQI témájú újságírás során. Szóbakerültek a leggyakoribb dilemmák, izgalmas döntési helyzetek és az előforduló nehézségek. A teljesség igénye nélkül a következő témák merültek fel:

  • Hogyan magyarázzunk el egyszerűen, közérthetően olyan fogalmakat mint gender, queer vagy cisznemű? Hogyan tegyük közérthetővé úgy a mondandónkat, hogy a tartalom ne sérüljön?

  • Lehet-e szexről kérdezni LMBTQI embereket anélkül, hogy az identitásukat a szexre redukálnánk le vagy a szexszel hoznánk összefüggésbe?

  • Még ha anonim is a cikk maga, milyen felelőssége van a szerzőnek a kommentekben megjelenő gyűlöletbeszéd kezelésében?

  • Az újságíró is használhatja-e a szövegben a buzi kifejezést, ha az interjúalany is ezt a szót használja szexuális orientációja megjelölésére?

  • Evidens kérdéseket mennyire ciki megkérdezni? Sztereotip kérdésekkel sztereotipiákat erősít az újságíró vagy inkább lehetőséget teremt a sztereotípiák lebontására?

 

A válaszok kiderülnek a hamarosan megjelenő média útmutatóból, melyen nagy lendülettel dolgozik a két szerző, Karsay Dodó és Virág Tamás. Az újságíróknak pedig köszönjük, hogy részvételükkel hozzájárultak ahhoz, hogy egy valóban a médiában dolgozók igényeihez illeszkedő anyag szülessen!