Magyar LMBT Szövetség országjáró kampány: önkormányzati vegzálás Kaposváron!

2015 júliusa és októbere között országjáró emberi jogi kampányt valósított meg a Magyar LMBT Szövetség. A rendőrség által tudomásul vett, a gyülekezési jog hatálya alá tartozó esemény kaposvári helyszínén azonban az önkormányzat a sátor lebontására szólította fel a szervezőket, aminek a projekt koodinátora nem tett eleget: ellene szabálysértési eljárás indult. A Magyar LMBT Szövetség elítéli a Kaposvári Önkormányzat alkotmányos jogokat sértő akcióját, amellyel a nyilvános térből igyekeztek száműzni a helyi LMBTQI-közösséget. Az önkormányzati határozat felülvizsgálatát célzó bírósági tárgyalásra 2016. január 28-án kerül sor.

2015 áprilisa és 2016 áprilisa között a Magyar LMBT Szövetség “Itt vagyunk!” címmel valósít meg országos emberi jogi kampányt, amelynek keretében 2015 júliusa és októbere között több nyári fesztiválon és 11 város főterén találkozhattak az érdeklődők leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberekkel. Az országjárás célja az volt, hogy növelje a vidéken élő LMBTQI emberek láthatóságát, és személyes beszélgetések révén formálja a többségi társadalom LMBTQI-emberekkel kapcsolatos szemléletét. A szervezők minden állomáson helyi aktivistákkal működtek együtt, akik a kampány színes sátrában a személyes beszélgetések mellett a projekt keretében készült interaktív játékokkal és információs anyagokkal segítették a szemléletformálást. Az események minden helyszínen a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényként kerültek bejelentésre.

Nem történt ez másképp a kampány harmadik állomásán, Kaposváron sem. Milanovich Dominika, a projekt koordinátora egy héttel a rendezvény tervezett időpontja előtt a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően emailben bejelentette a közterületen tartandó rendezvényt, amelyhez a sátor vázrajzát és az elhelyezni kívánt műszaki építmény adatait csatolta. A Kaposvári Rendőrkapitányság a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényt tudomásul vette, az erről készült jegyzőkönyvet a kampány helyi koordinátora át is vette.

2015. augusztus 14-én a tervezett mentrendnek megfelelően meg is kezdődött a sátras kitelepülés. A kora délutáni órákban a helyszínre érkezett egy közterület-felügyelő, akinek a szervezők megmutatták a rendőrségi jegyzőkönyvet. A felügyelő távozott, de jó tanácsként megfogalmazta: “máskor az önkormányzattal is egyeztetni kellene”. Késő délután azonban egy rendőr kíséretében visszatért, és a sátor lebontására, illetve az eszközök elpakolására szólította fel az aktivistákat egy helyi rendeletre hivatkozva, amely alapján a rendezvény megtartásához közterület-foglalási engedéllyel kellene rendelkezni. Az egyórás feszült vita végén a projekt koordinátora telefonon is beszélt az önkormányzat képviselőjével, aki szabálysértési eljárás kezdeményezésével fenyegetőzött, amennyiben a sátor nem kerül lebontásra. A koordinátor alkotmányos jogaival élve nem tett eleget a felszólításnak, nem engedett az önkormányzat megfélemlítésének. A Kaposvári Önkormányzat végül beváltotta a  fenyegetőzését, és a “közösség együttélési szabályainak megszegése” szabálysértés miatt bírságot szabott ki Milanovich Dominika projektkoordinátorra. Koordinátorunk Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa segítségével a határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte, a tárgyalás 2016. január 28-án, csütörtökön lesz.

“Mélységesen elítéljük a Kaposvári Önkormányzat homofób/transzfób akcióját, amellyel jogszerűtlen eszközökkel, mondvacsinált indokokra hivatkozva akarták az LMBTQI-embereket kiszorítani a nyilvános térből. A jövőben sem fogunk önkormányzati vegzálásnak engedni, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, nem hagyjuk magunkat láthatatlanná tenni! Másokat is arra bátorítunk, hogy álljanak ki nyíltan az elfogadás és a sokszínűség értékei mellett.” - mondta Milanovich Dominika, a projekt koordinátora.

“Példátlan, hogy alkotmányos joga gyakorlása miatt bírságot szabnak ki a projektkoordinátorra” - tette hozzá Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.