LMBTQI-aktivizmus Budapesten kívül - összefoglaló a Pride héten tartott workshopról

2015. július 10-én pénteken a Budapest Pride rendezvényhét keretében workshopot tartott a Magyar LMBT Szövetség „Itt vagyunk” projektje. A beszélgetésen vidéki városokban működő LMBTQI szervezetek képviselői vettek részt és adtak képet arról, hogy milyen vidéki városokban LMBTQI embernek lenni, milyen kihívásokkal kell szembenéznie az aktivistáknak a mindennapi működés során.

Pécsről Molnár Adrienn képviselte a PeMel – Pécsi LMBTQ Közösséget, akit lelkes pécsi aktivisták hada kísért el. Adrienn elmondta, hogy egy viszonylag új szervezetről van szó, hiszen 2014 januárjában alakultak meg azzal a céllal, hogy egy támogató közösséget teremtsenek a pécsi és Pécs környéki LMBTQ embereknek, valamint kulturális és közösségi programok segítségével bemutassák az LMBTQ kultúra értékeit az érdeklődő nyilvánosságnak. Fontos kiemelni, hogy bár viszonylag új szerveződésről van szó, rendkívül aktívan és sokrétűen működnek. Rendszeresen szerveznek találkozókat, beszélgetéseket, könyvbemutatókat, filmklubot, szabadidős programokat. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezet és a többségi társadalom érzékenyítésére is. Ezen a területen a legsikeresebb az élő könyvtár és az érzékenyítő képzések.

Flecker István a MiMás - Miskolci Mások Közössége képviseletében érkezett a beszélgetésre. A miskolci szervezet tevékenysége szintén erősen a közösség építésére koncentrál, igyekszik minél több LMBTQI embert megszólítani, annak ellenére, hogy meglehetősen nehezen mobilizálhatók a helyi közösség tagjai. Nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok, úgymint filmvetítések, élő könyvtárak szervezése, az LMBTQI közösség jogi helyzetével kapcsolatos beszélgetések és érzékenyítő programok szervezése. István emellett kiemelte az általuk működtetett AIDS telefonos segélyvonalat, amelyen fontos információkat kaphatnak az érdeklődők HIV/AIDS kérdéskörökben.

A beszélgetés harmadik résztvevője Kiss Anna volt a szegedi Colorful Circles’ World – LMBT+ Közösségi Szervezet tagjaként. Anna elmondta, hogy szervezetük legfontosabb célja – a többiekhez hasonlóan – hogy elősegítsék a szegedi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek önszerveződését valamint, hogy Szegeden olyan befogadó légkört teremtsenek, amelyben minden LMBT ember félelem nélkül, önazonosan élhet. Kulturális és sportprogramok, kerekasztal-beszélgetések, érzékenyítő tréningek szervezésével igyekeznek hozzájárulni társadalomban rögzült előítéletek lebontásához és a helyi LMBT emberek láthatóságának növeléséhez.

A beszélgetés résztvevői elmondták, hogy működésükben nagy segítséget jelent a budapesti LMBTQI szervezetekkel (pl. Labrisz, Háttér Társaság) való együttműködés, továbbá igyekeznek működési költségeiket és az infrastruktúra fejlesztését pályázati forrásokból finanszírozni. Természetesen nem mehetünk el amellett, hogy a bemutatott szervezetek sikeres működése leginkább a lelkes tagoknak, aktivistáknak köszönhető.

Mindhárom szervezet esetében elmondható, hogy a helyi politikai folyamatokba eddig még nem tudtak illetve nem kívántak bekapcsolódni, az érdekérvényesítés ezen formája egyelőre kérdéses és erről még belső megbeszéléseket, vitákat kell folytatniuk.

Hosszú távú céljaik között szerepel a szervezet működésének biztosítása, a jogi keretek rögzítése (pl. bíróság általi bejegyzés) és nem zárkóznak el attól sem, hogy saját városukban szervezzenek a Budapest Pride-hoz hasonló felvonulásokat, noha jelenleg ez nem a fő prioritás.

Az „Itt vagyunk!” országos emberi jogi projekt keretében a Magyar LMBT Szövetség a fent említett három vidéki nagyvárosba is kitelepül, ahol a két napos rendezvény során helyi aktivisták segítségével igyekszik növelni az LMBTQI emberek láthatóságát illetve érzékenyíteni a többségi társadalom tagjait.