Zalaegerszeg: Egy lépéssel a cél felé

“Tudjuk, milyen Zalaegerszegen LMBTQI-emberként felnőni, így mikor értesültünk a programról, barátaimmal elhatároztunk, hogyha Egerszegnek valamire szüksége van, akkor az pontosan egy ilyen szemléletformáló program - csináljuk hát meg! - írja Cinti és Fruzsi.

"Ismertük a helyiek hozzáállását a témához, így kezdetben aggodalommal vártuk a reakciókat. Szerencsére hamar rá kellett döbbenünk, félelmünk alaptalannak bizonyult, mert a sátorhoz mindenki érdeklődve jött. Kíváncsiak voltak a játékainkat, az ismeretlen fogalmakat illetően, és kérdezni sem szégyelltek, aminek külön örültünk. Így sok nagyon kellemes percet töltöttünk együtt. Külön örömünk, hogy sikerült minden korosztályból egy-egy látogatót kapnunk, egészen fiatalig, idősebb emberekig mindenki megfordult a sátornál, ha csak egy kérdésre volt ideje, akkor is. Így összességében elmondhatom, hogy sokkal jobbra sikeredett a zalaegerszegi kitelepedés, mint korábban gondoltuk.

Azért szerettük volna, hogy Zalaegerszeg mindenképp szerepeljen a célvárosok között, mert nagy szükség van arra itt, hogy kicsit nyissunk egymás felé. Sokan túl könnyen megyünk el egymás mellett, és akkor sem segítünk a másiknak, amikor látjuk, hogy rászorulna. Az emberek itt különösen elszigetelődtek egymástól, kevés olyan program van a városban, amely összehozná őket, s akkor még szó sem esett a helyi LMBTQI-helyzetről. Így a program mindkét szempontból jó lehetőségnek tűnt: az embereket megállítani egy pillanatra, nyitni feléjük, érdeklődni felőlük, s ugyanakkor bevezetni őket, felvázolni nekik, hogy megfelelő forrásból tudjon körvonalazódni az LMBTQI-emberekről kialakított véleményük. Ugyanis többszöri alkalommal szembesültünk azzal, hogy az emberek téves információkkal rendelkeznek. Örültünk, mikor saját élménnyel, történettel jöttek hozzánk, titkokat súgtak meg, s hosszasan beszélgettünk egymás családjáról. Az ember arra a rövid időre úgy érezte, összetartozunk.

Úgy gondoljuk, hogy az “Itt vagyunk!” projekttel sikerült egy lépést tennünk afelé a városkép felé, melyet felépíteni, elérni szeretnénk. Ám még nagyon hosszú és valószínűleg rögös út vezet oda, azonban állítom, a projekt eredményessége nagy löketet, erőt, hitet adott ahhoz, hogy bátran merjünk tovább menni. Illetve a többi város kitelepülése, sikerei is további inspirációval ruházott fel minket, így most azon dolgozunk, hogy sikerüljön egy zalaegerszegi LMBTQI-csoportot, kört kialakítani, amire érezhetően égető szükség van. Szerencsére ehhez minden segítséget és támogatás megkapunk, úgyhogy akadály ebben nem állhat előttünk. Mi egyre bizakodóbbak vagyunk Zalaegerszeg szivárványszínű jövőjét illetően, igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni ennek érdekében, hogy a mostani fiatalok, felsősök, alsósok és mindenki a jövőben már egy nyitott, elfogadó Zalaegerszegen csodálkozzon rá a világ sokszínűségére.

Támogassátok a zalaegerszegi csoportot Ti is és kövessétek híreiket az alábbi facebook oldalon: https://www.facebook.com/zeglmbtqemberek/