“Itt vagyunk!” a Strand Fesztiválon!

2015. augusztus 25-re meghívást kapott az “Itt vagyunk!” emberi jogi kampány projektkoordinátora, hogy tartson előadást szexuális irányultság és nemi identitás témában. A felkérésnek természetesen örömmel eleget tettünk - Milanovich Domi rövid beszámolója következik.

 

 

 

A vonaton egy idős nővel és általános iskolás unokájával utaztam: bele-belehallgattam, ahogyan közösen rejtvényt fejtenek. Körülbelül negyed órányira lehettünk Zamárditól, amikor végül szóba elegyedtünk utastársaimmal. Kérdezték, hogy hova megyek. Mondtam, hogy egy előadást tartok ezen a fesztiválon. Kérdezték, hogy miről. Itt egy fél perces hezitálás után őszintén megmondtam a témámat. Hirtelen a nőnek rengeteg kérdése lett, s többször mondta, mennyire sajnálja, hogy csak most kezdtünk el beszélgetni, nagyon érdekelte mindez. Jól esett, hogy ennyire kedves, nyitott, érdeklődő.

 

A fesztiválra előbb érkeztem, nehogy elkéssek. Az igazat megvallva, arra számítottam, hogy majd pár másnapos fiatal fekve elpihen a sátorban, amíg én elmondom azokat a gondolatokat, amikkel készültem. Nagy meglepetésemre azonban, amikor visszamentem a helyszínre, mert én következtem, 40-50 fiatal várta, hogy elkezdjek beszélni. Voltak közte persze régi ismerősök, tanítványok is (<3), voltak, akik már hallottak a kampányról, voltak, akik szimplán a téma iránt érdeklődtek. Sokan még az előadás után is ottmaradtak beszélgetni, a szervezők is több kérdést feltettek. Ilyen pillanatokban érzem mindig, hogy mennyire érdemes csinálni, amit csinálunk, mennyire érdemes aktivizmussal foglalkozni.

 

Az előadást követően persze koncertre menni is jutott idő, amit a Hello90 lelkes csapatával - akik szintén tartottak programokat aznap - meg is tettünk.