Budapest, Madách tér: Az első sátras kitelepülés

2015. július 6-9. között vette kezdetét a Magyar LMBT Szövetség “Itt vagyunk!” projektjének országjáró kampánya. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon LMBTQI-témában több napon keresztül tartó sátras megjelenéssel találkozhattak az érdeklődők. A Budapest Pride csapatával együttműködésben felállított sátor információs pontként is szolgált: a jubileumi 20. Budapest Pride Fesztivál eseményeiről kérdezhettek az arra látogatók. A 4 nap alatt közel 200 személyes beszélgetésre került sor, atrocitás nem történt.  

 

 

 

 

Közel 40 °C-os nyári meleg, kitartó és mosolygós önkéntesek, színes aszfaltrajzok jellemezték az első kitelepülést. Nagy izgalommal állítottuk fel először a sátrat, mely procedúra nem kis megkönnyebbülésünkre meglepően egyszerűnek bizonyult. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex szavak nagy betűkkel szerepeltek a sátor falain -  hatalmas erőt hordozott magában, hogy ezek a kifejezések ennyire jól látható és megkerülhetetlen módon jelentek meg a publikus térben, ugyanakkor a kitelepüléseken való részvétel bátor kiállást igényelt minden önkéntes részéről.

 

A Madách téren töltött 4 nap alatt szinte nem volt olyan járókelő a környéken, akinek a kezében ne lett volna egy ismerős szórólap, s az önkéntesek remek hangulatot teremtettek a sátorban. Kaptunk támogató gesztust a környező kávézóktól is: egyszer egy srác hozott egy karton ásványvizet nekünk - gondolta, hogy megszomjaztunk a betonon a nagy melegben. Külön köszönet a Castro Bisztrónak, akik asztalt és székeket bocsátottak a rendelkezésünkra, s ahova bepakolhattuk cuccainkat egy-egy fárasztó nap után.

 

Összességében a Madách téri kitelepülés remek, lendületet adó kezdésnek bizonyult. A Pride önkéntesek pozitivitása, a nagy hőség ellenére is mindig kedves jelenléte, az egész fesztivál izgalma mindvégig érezhető volt az ott töltött napokon. Köszönet érte minden résztvevőnek!