Kecskemét: színes lufik, nyitott fiatalok, a legtöbb játékkal töltött perc!

Kecskeméten a Szabadság téren nagy izgalommal és rengeteg színes lufival vártuk az érdeklődőket! Megható érzés volt az a nyitottság és őszinteség, amellyel a fiatalok fordultak hozzánk. Alábbi írásunkban a kitelepülés nagy pillanatai közül elevenítünk fel párat.

Még fel sem állítottuk a sátrat a napsütéses ősz eleji napon, rögtön volt érdeklődő, aki szeretett volna tanácsokat kérni azonos nemű kapcsolatát illetően. A megannyi színes szép lufi is vonzotta az érdeklődőket. Sok család és fiatal vette körül a sátrat, s jókedvűen elegyedtek velünk beszélgetésbe, vettek részt a játékokban.

• “Három általános iskolás fiú, életút játékkal játszunk. Kérdezem, hogy ismernek-e maguk LMBTQI-embert. Erre azt válaszolják: az egyik osztálytársunk most bújt elő a suliban. 13 éves. Többen piszkálják, de mi ugyanúgy szeretjük és a barátai vagyunk.

• “Általános iskolás korú lány szalad ide hozzánk: osztálykiránduláson vagyok, de láttam a sátrat, annyira jó, hogy itt vagytok Megölelhetlek?

• “Fiatal heteró pár babakocsival: A húgom leszbikus, majd szólok neki, hogy keressen fel Titeket, jó, hogy jöttetetek - mondja a férfi.”

• “Általános iskolás lány, kérdezem, hogy ismer-e LMBTQI-embert. Még nem ismerek, de mindenkivel jó fejnek kell lenni szerintem - válaszolja.”

Többen a kitelepülés második napján tértek vissza és avattak be minket félelmeikbe, kétségeikbe, bújtak elő remegő térdekkel és elcsukló hanggal. Hosszan beszélgettünk a fiatalokkal és egyszerűen annyira jó érzés volt immáron felnőttként bíztatni, bátorítani őket és elmondani azokat a mondatokat - Ez természetes, OK vagy, Büszek vagyok rád - amikre nekünk is nagy szükségünk lett volna kamasz fejjel.

Összességében óriási és sokat jelentő élmény volt Kecskeméten lenni. A helyi önkéntesek fantasztikusak voltak, s azóta is nagy lendülettel szervezik a kecskeméti közösséget. Az ottani csoporttal kapcsolatos híreket az alábbi facebook oldalon tudjátok követni: https://www.facebook.com/lmbtq.kecskemet