Kaposvár: rekordszámú önkéntes, önkormányzati vegzálás

2015. augusztus 14-15-én Kaposvárra látogattunk, ahol a város szívében, a Kossuth-téren települtünk ki. Noha ki voltunk téve a helyi önkormányzat vegzálásának, kiálltunk a jogaink mellett és a terveknek megfelelően folytattuk a kitelepülést! Rekordszámú önkéntes volt jelen a sátornál, s két nap alatt 338 ember állt meg beszélgetni velünk. Az alábbiakban az önkéntesek feljegyzéseiből kaphattok képet a hétvége eseményiről.

 

 

 

 

Egy forró nyári napon az “Itt vagyunk!” csapata korai indulást követően érkezett Kaposvárra. Nem voltunk benne biztosak, hogy végül hány önkéntessel fogunk tudni dolgozni a két nap során. Legnagyobb meglepetésünkre azonban tíznél is több önkéntes volt jelen a kitelepülés kezdetekor: többen csatlakoztak Pécsről is, többen olvastak az eseményről a facebookon és úgy döntöttek, csatlakoznak hozzánk. Felemelő érzés volt, hogy egy egész csapat várt minket!

 

Az első nap délutánján sajnos a közterület-felügyelő, akinek már korábban megmutattunk a gyülekezési jog hatálya alá tartozó, bejelentett rendezvény rendőrségi jegyzőkönyvét, visszatérve a sátor lebontására szólított fel minket. Ennek azonban a projekt koordinátora alkotmányos jogaival élve nem tett eleget, így a kitelepülést folytatni tudtuk. A város önkormányzatának képviselője telefonon szabálysértési eljárás elindításával fenyegetőzött.

 

Egyebekben számos pozitív élménnyel gazdagodtunk a két nap során. Most a helyszínen készített feljegyzésekből olvashattok párat: 

  • “Gyógyped vonalon dolgozik, van egy transznemű férfi ismerőse, erről beszélgetünk. Sok párhuzamot lát az LMBTQI-emberek és a fogyatékkal élő emberek elnyomása között.”

  • “Három siket lány, közülök ketten egy pár, irtó kedvesek, sokat játszunk.”

  • “Egyik önkéntesünk osztályfőnöke. Cukisááág <3”

  • “Téged meg a Pride-on láttunk utoljára - mondják a járókelők mosolyogva Dominak. - Jó, hogy itt vagy.”

  • “Leszbikus lány, feliratkozik hírlevélre, kedves és érdeklődő. Megható volt látni, hogy mennyire örült a sátornak. Faluhelyen él, heteró barátnője vette észre a kitelepülést, szólt neki.”

  • “Nagyon kedves nyugdíjas iskolaorvos nő, beszélt arról, hogy neki fontos, hogy az oktatásban ez téma legyen. Vannak tapasztalatai meleg diákokkal. Lelkiismeretfurdalása van, hogy nem tud többet tenni. Mi sírtunk :( <3 Később hozott nekünk tortát és házi jam-et.”

  • “Ír bácsi, fiatalabb korában migrénjei voltak, ami azután múlt el neki, hogy előbújt. Támogat minket, közösen fényképezkedünk.”

  • “Három eleven roma kissrác, játszani szeretnének. Domi fejből talál ki nekik kérdéseket, a műveltségi vetélkedő kicsit nehéz. :)”

  • “Egy férfi kivál a násznépből, mosolyogva mesél feleségének és kislányuknak a sátorról. A kislány egy hűtőmágnest is elfogad.”

Azt hiszem, ezek az élmények magukért beszélnek. Köszönet a fantasztikus kaposvári önkénteseknek! A kaposvári csoportot az alábbi facebook oldalon tudjátok követni: https://www.facebook.com/ittvagyunkkaposvar/