Az utolsó állomás: Eger

2015. október 16-17-én Egerben volt a három és fél hónapig tartó “Itt vagyunk!” országjárás utolsó állomása: izgalmas beszélgetések, lendületes aktivisták! A Gárdonyi téri jelenlét méltó befejezése volt a kampány ezen szakaszának: a kitelepülés során közel 400 embert szólítottunk meg. Az alábbiakból kiderül, milyen reakciókat kaptunk.

 

 

 

 

Egerben sokan fogadtak el mosolyogva szórólapokat, többen játszottak és hosszabban elbeszélgettek velünk. A következőkben néhány emlékezetes epizódot elevenítünk fel:

 

  • “A sátornál a korai órákban megjelentek szélsőjobboldali csoportokhoz tartozó férfiak, majd másfél órát beszélgettek a projekt koordinátorával. Ezt követően békésen távoztak. Tanulság: noha ezek az emberek megtanultak szitokszavak nélkül kommunikálni, attól amit mondanak, még éppen annyira gyűlöletkeltő, veszélyes és felháborító.”

  • “16 éves, magát transzszexuálisként identifikáló gimnazista. Rengeteg pozitív példát mesél arról, hogy az iskolájában elfogadták és hogy az ott dolgozók hogyan igyekeznek támogatni őt. Öröm hallani, hogy Magyarországon van(nak) ilyen oktatási intézmények.”

  • “Középkorú nő, eleinte negatív attitűdökkel rendelkezik. Nagyon hosszan elbeszélgetünk, azzal zárja a beszélgetést, hogy mennyit tanult és ezeket majd kamaszkorú lányának is el fogja mesélni.”

  • “Mezőgazdasági munkás férfiak. Nem értünk egyet elég sok témában, vallási nézetekkel, nacionalizmussal érvelnek, féltik a világ rendjét. Mikor pár óra múlva visszafele jönnek, mosolyogva köszönnek, régi ismerősként üdvözölnek, érdeklődnek, hogy hogy vagyunk, hogy telik a nap.”

  • “Elegánsan kiöltözzött középkorú emberek csoportja. Elhaladtukban az egyik nő finnyásan odaszól a másiknak: Jajj, már ilyen is van? A projekt koordinátora meghallja ezt és kedvesen odalép: Oh, hallom, hogy magukat az interszex téma különösen érdekli. Tudja, hogy mit jelent ez a kifejezés? Válasz: Azok, akik az interneten szexelnek? Erre elmondjuk nekik, hogy mit jelent, s párat a gyakori problémák közül, amit ezek az emberek megtapasztalhatnak. A csoport hirtelen átérzi a dolog súlyát, elvesznek szórólapot, feltesznek egy-két kérdést és egész más hangulatban távoznak.”

 

Eger nem volt könnyű terep, de összességében pozitív volt a fogadtatása a kitelepülésnek. Le a kalappal az egri aktivisták előtt, akik továbbra is lelkesen szervezik a közösséget. A munkájukról az alábbi facebook oldalon tájékozódhattok: https://www.facebook.com/heveslmbtqi/