Színes graffiti Egerben az LMBTQI-emberek elfogadásáért!

Közös figyelemfelkeltő akciót szervezett Egerben a Magyar LMBT Szövetség és a Heves megyei LMBTQI-emberek csoport. A frissen felfestett színes graffiti Eger egy forgalmas pontján, a Vár melletti aluljáróban hirdeti: leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek itt is élnek. A helyi csoport célja, hogy közösséget szervezzen, információt nyújtson és növelje az elfogadást a városban.

 

 

 

2015. októberében Eger volt az utolsó állomása a Magyar LMBT Szövetség “Itt vagyunk!” országjáró emberi jogi kampányának. “A projekt célja, hogy növelje a vidéken élő LMBTQI-emberek láthatóságát és társadalmi befogadását” - összegezte Milanovich Dominika, a projekt koordinátora.

 

A Heves megyei LMBTQI-emberek csoport a kezdeményezéssel együttműködve jött létre azzal a céllal, hogy közösségbe szervezze a helyi LMBTQI-embereket és információkat nyújtson az őket érintő problémákról. További céluk, hogy növeljék Egerben az elfogadást, a nyitottságot és egymás megértésének igényét. A figyelemfelkeltő akció során, az újonnan felfestett színes graffiti előtt Szilágyi Johanna, a Heves megyei LMBTQI-emberek csoport egyik aktivistája tartott beszédet.  

 

“Itt vagyunk Egerben. Egy városban, ahol nagyon sok a fiatal. Egy városban, melyben sok a gimnázium, s mely város főiskolája nemsokára egyetemi rangot kap. Egerben is rengeteg különböző ember él - Eger lakói sokszínűek és ez a sokszínűség érték!” - kezdte beszédét Szilágyi Johanna.

 

Az önkéntes személyes tapasztalait is megosztotta. “Támogatóként sok LMBTQ-személlyel beszélgettem. Láthatatlannak érzik magukat…. Nincsenek nekik szóló programok, nehezen jutnak információhoz, szempontjaik nem jelennek meg a helyi nyilvánosságban. Sokszor félnek. A mai napig érik őket olyan bántalmazó megnyilvánulások, amelyet a XXI. század emberének vissza kellene utasítania! Sok LMBT-fiatalt még ma is kitagadnak a szülei. Családi és baráti kapcsolatok bomlanak szét a mindent átható transzfóbia és homofóbia miatt.” - mondta az önkéntes.

 

Az aktivisták szerint egy város csak akkor lehet méltó az Európa Kulturális Fővárosa címre, ha a benne élő kisebbségi csoportokat sem éri megvetés, kirekesztés, gyűlölet. Egy olyan várost szeretnének, ahol minden polgár szexuális irányultságától és nemi identitásától függetlenül biztonságban érezheti magát.

 

“Ez a graffiti egy kicsi, de fontos lépés ebben a folyamatban. Fontos, mert azt üzeni, hogy itt is élnek LMBTQI-emberek. Az LMBTQI-embereknek pedig azt üzeni: nem vagytok egyedül! Bízunk abban, hogy ez a kép erőt ad, gondolatokat ébreszt, párbeszédet teremt!” - üzenték a helyi csoport tagjai.