LMBTQI-kisokos a médiának: debütált a kiadvány!

2015. június 24-én csütörtökön izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel mutattuk be az “Itt vagyunk!” országos emberi jogi kampány keretében elkészült Kérdőjelek helyett: LMBTQI-kisokos a médiának c. kiadványt. A segédanyag és más, folyamatosan frissülő információkat tartalmazó dokumentumok elérhetők az lmbtszovetseg.hu/mediasarok  oldalon is. Bízunk benne, hogy hasznosnak bizonyulnak minden újságíró és érdeklődő számára.Örömteli tapasztalat az, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban esik szó a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) közösséget érintő kérdésekről a médiában. Ugyanakkor ebben a témában cikkezni nem kis felelősség: a társadalom hiteles tájékoztatása által az újságíróknak jelentős szerepük van az LMBTQI-emberek láthatóságának növelésében és az előítéletek csökkentésében. Ezért is kiemelten fontos, hogy a médiában dolgozók tisztában legyenek a közösséggel kapcsolatos alapvető fogalmakkal, az LMBTQI-közösség vonatkozásában etikus újságírás alapelveivel és hogy legyenek olyan források a kezükben, melyekhez bármikor nyúlhatnak.

 

A kiadvány elkészültének apropója mellett a kerekasztal-beszélgetés résztvevőivel - Orbán Krisztina Kolos, a transz, a dzsender-nonkonform és az interszex emberek érdekeit képviselő Transvanilla Transznemű Egyesület alelnöke; Neizer Anita, a hvg.hu felelős szerkesztője, újságíró; Virág Tamás, a kiadvány egyik szerzője, szociális munkás - újságíró; Milanovich Dominika, az „Itt vagyunk” projekt koordinátora, a Budapest Pride egyik szervezője és szóvivője - arról is beszélgettünk, hogy mik azok a dilemmák, amik felmerülhetnek LMBTQI-témájú cikkek megírása kapcsán. Sokszor a közérthetőség és a szakszerűség között kell egyensúlyozni a szerzőknek, illetve az is lényeges, hogy az újságírónak a jószándék mellett legyen információja és tudása LMBTQI-témában. Sokszor nagyon jóindulatú cikkek is el tudnak csúszni, ha szóhasználatuk vagy érvelésük hibákat tartalmaz.

 

Éppen ezért a kiadvány első része közel húsz, az LMBTQI-közösség szempontjából releváns alapfogalmakat jár körül. A kisokos következő fejezetében arra vonatkozóan fejt ki ajánlásokat, hogy milyen alapelvek mentén lehet érzékenyen és pontosan írni ebben a témában. Csak szemezgetve az alapelvekből: lényeges, hogy az újságíró ne bújtasson elő senkit belegyezés nélkül; hogy valakinek a szexuális orientációja és nemi identitása nem mindig releváns egy készülő anyagban; hogy fontos tisztázni, hogy az interjúalanyt milyen témákban lehet kérdezni; hogy ne egyszerűsítsünk ott, ahol nem lehet; hogy óvakodjunk a sztereotípiákat megerősítő állításoktól. Az útmutató záró szakaszában kitér a leggyakrabban használt problémás szóhasználatra (másság, homoszexualitás, melegfelvonulás, tolerancia) és javaslatokat ad arra vonatkozóan, hogy ezek helyett milyen kifejezéseket érdemes használni (LMBTQI, meleg/leszbikus/biszexuális, queer; Budapest Pride Felvonulás; elfogadás).

 

Minden újságíró és érdeklődő az lmbtszovetseg.hu/mediasarok  oldalra ellátogatva a kisokos on-line verzióján kívül folyamatosan frissülő dokumentumokat is talál, melyek tartalmazzák a legfontosabb LMBTQI-releváns események és világnapok listáját, a hazai és nemzetközi szervezetek listáját, példákat “jó” és “rossz” megfogalmazásokra, friss kutatási eredményeket, jogszabályi vonatkozásokat.

 

Transz embereket érintő kérdésekkel kapcsolatban ajánljuk a Transvanilla Transznemű Egyesület készülő útmutatóját, mely az alábbi webcímen lesz majd elérhető: transvanilla.hu/letoltesek/media.

 

Bízunk abban, hogy a kiadvány hasznosnak fog bizonyulni mindazon újságírók számára, akik LMBTQI-témában hiteles cikkeket szeretnének létrehozni. Ugyanis egy támogató újságíróra nem az a jellemző, hogy mindent tud: hanem hogy folyamatosan kérdez, fejlődik, tanul és emellett fogékony az olykor-olykor előforduló kritikára. Kérdéseivel hozzánk bármikor fordulhat.